Intermodális áruszállítás – közérthetően

Szerző: Tudásfejlesztés

Mi az az intermodális áruszállítás?

Napjainkban mindenhol felmerül a logisztikai folyamatok hatékonyságának, fenntarthatóságának növelése, ennek révén régi-új logisztikai megoldások, alternatívák újragondolása, folyamatok kidolgozása, előtérbe helyezése. Ezek közül a legújabb az intermodális szolgáltatás, amely ötvözi a vasúti szállítást a hagyományos közúti szállítással, segít az alacsonyabb környezeti terhelés elérésében, és lehetőséget nyújt a logisztikai szolgáltatás minőségégének és kapacitásának növelésére. Az intermodális teherszállítás olyan termékek és nyersanyagok, amelyeket konténerben szállítanak különféle járművek, például konténerszállító hajók, félpótkocsik és vonatok. Az intermodális árufuvarozáshoz tervezett konténerek gyakran betartják a Nemzetközi Szabványügyi Szervezet (ISO) méretezési irányelveit, amelyek lehetővé teszik, hogy az áru a szállítási módok közötti áthelyezéskor a konténerben maradjon, ahelyett, hogy más méretű konténerbe kerülne.

Az intermodális árufuvarozás megértése 
A szabványosított szállítótartályok megjelenése lehetővé tette a termékek és az alapanyagok gyorsabb és alacsonyabb költségekkel történő utazását.
Az intermodális szállítást nem szabad összekeverni a multimodális szállítással. A multimodális fuvarozás egyetlen szerződés alapján történik, míg az intermodális fuvarozás több fuvarozóval kötött szerződés alapján történik. Ezenkívül a multimodális járművek különböző szállítási módokat használnak, de egy fuvarlevél alapján, és ugyanaz a fuvarozó felelős a szállítmányok mozgatásáért az összes módban.
Az intermodális teherszállítás előnyei 
A vállalkozások belföldön és nemzetközi szinten egyaránt használják az intermodális teherszállítást, mert ez csökkenti az utazás során a rakománnyal végzett kezelés mennyiségét, és csökkentheti a költségeket. Az intermodális teherszállítás azért is biztonságos és biztonságos módszer, mert kiküszöböli az áru kezelését szállítás közben, ami csökkenti a károkat és veszteségeket, a sofőrök több rakományt képesek kezelni rövidebb idő alatt, és további biztonságot nyújtanak a terminálokon, a vasúti síneken és rámpák, ami megakadályozza a lopást.
Az intermodális szállítás környezetbarát. A vasúti szállítás hatékonyabb. A bejövő logisztika szerint a vasút egy tonna árut mozgathat majdnem 600 kilométert egy liter üzemanyaggal. Ez az üzemanyag-hatékonyság kevesebb üvegházhatású gáz- és szénszennyezést eredményez. Az intermodális szolgáltatások kiválasztásával a rakomány a hagyományos közúti szállításhoz képest kilométerenként alacsonyabb szén-dioxid kibocsátással érkezik rendeltetési helyéhez.
Az előnyei összefoglalva:
  • Méretgazdaságosság
  • Alacsonyabb környezeti terhelés, zöldebb működés
  • Nem érintik a torlódások, a balesetek, a forgalmi dugók és a sofőrhiány
  • Hosszú távú megbízások esetén garantált rögzített kapacitások
  • Alacsonyabb költségek a közúti szállításhoz képest
Az intermodális teherszállítás hátrányai 
Az intermodális teherszállítás jelentős infrastrukturális költségeket igényel. Nagy teherbírású darukra van szükség a konténerek különböző kikötőkben történő emeléséhez, amikor a szállítási módot megváltoztatják. Például, amikor egy konténer megérkezik a tengeri kikötőbe, azt át kell szállítani platóra, vasútra vagy teherautóra. Ezenkívül beruházásokra van szükség a vasút és a közúti hozzáférés terén. A tengeri kikötőknek vasúti és közúti hozzáférésre van szükségük, hogy a vasutak és teherautók árukat szállíthassanak a kikötőbe és onnan ki. Ez többletidőt, késést, nehezebben kalkulálható szállítmányozási időt (lead-time) jelenthet.
A weboldalonkon különféle technikákat alkalmazunk, hogy a lehető legjobb élményt nyújtsuk a felhasználóink számára. Ez magában foglalja különböző sütik alkalmazását, amelyek használatára a beleegyezésére van szükségünk, amelyet bármikor visszavonhat, módosíthat. További információkat és a visszavonás lehetőségét a Cookie Szabályzat és az Adatvédelmi Tájékoztató részletezi.

Bejelentkezés

Regisztráció

Elfelejtetted a felhasználóneved?

Megosztás