A jövő logisztikai kompetenciái

Szerző: 2022.10.25. Tudásfejlesztés

A digitalizáció, az információkhoz való hozzáférés bárhol és bármikor, az együttműködés más módjai és a munka rugalmasabbá tétele: ezek olyan trendek, amelyek nagy hatással vannak a mai munkaerőpiacunkra.
A fenti fejlemények minden bizonnyal a logisztikai és ellátási lánc ágazatban is érvényesek. A logisztikai ágazatnak széleskörű hatása van a környezetre, az életminőségre, a digitalizációra, a közlekedésre és a személyszállításra. És ez mindenkit érint…

A logisztikai és ellátási lánc ágazatnak tehát egyértelmű társadalmi jelentősége van. Ezt az elkötelezettséget látjuk tükröződni a piacon tapasztalható gyors fejlődésben, amely mind a vállalatokat mind a szakembereket érinti. Az  innovatív és digitális logisztikának nincs alternatívája.

A Hays kutatási programjában több mint 350 válaszadó mondta el véleményét a jövő logisztikai és ellátási lánc ágazatáról. Megosztották ismereteiket és elképzeléseiket az ágazaton belüli foglalkoztatás alakulásáról és saját munkahelyük jövőjéről. Az alábbiakban a kutatási program csak néhány kérdéscsoportját jelenítjük meg. Íme:

A jövő munkahelyei a logisztikában

61% reálisnak tartja, hogy a logisztikában drónokat fognak használni

A válaszadók 73%-a úgy véli, hogy a raktárak és a termelési létesítmények automatizálása és robotizálása a nap 24 órájában képes lesz működni.

96% szerint intelligens logisztikai folyamatok szükségesek ahhoz, hogy 2030-ra a városok élhetőek maradjanak

60% úgy látja, hogy a tehergépjármű vezetőket (részben) számítógépek fogják helyettesíteni a közúti közlekedésben

59% szerint 2030-ra a vállalatok már nem fognak nagy készleteket tartani.

66% úgy véli, hogy 2030-ra az ágazatban a jelenlegi munkahelyek 10-30%-a megszűnik.

37% gondolja úgy, hogy egy olyan logisztikai munkaerőpiac jön létre az elkövetkező évtizedben, ahol főként rugalmas munkahelyek lesznek.

93% szerint új logisztikai kompetenciák jelennek meg (néhány kompetenciát az alábbiakban mi is megjelenítünk)

A jövő kompetenciái (a teljesség igénye nélkül)

Logisztikai programtervező
Előrejelző ellátási lánc adatelemző
Circular logisztikai auditor
High tech szállításirányító

Tagadhatatlanul izgalmas évek elé néz a logisztikai ágazat…

(Forrás: Hays)

A weboldalonkon különféle technikákat alkalmazunk, hogy a lehető legjobb élményt nyújtsuk a felhasználóink számára. Ez magában foglalja különböző sütik alkalmazását, amelyek használatára a beleegyezésére van szükségünk, amelyet bármikor visszavonhat, módosíthat. További információkat és a visszavonás lehetőségét a Cookie Szabályzat és az Adatvédelmi Tájékoztató részletezi.

Megosztás