A Volvo Trucks új elektromos modellekkel erősít

Szerző: 2021.10.03. Technológiai újítások

A három új, teljesen elektromos nehézgépjárművének bemutatásával a Volvo Trucks tovább erősíti meggyőződését, miszerint a közúti nehéz árufuvarozás villamosításának ideje gyorsabb tempóra váltania. Az Európai Unióban például már az összes kamionos közúti fuvarozási feladat fele megoldható lenne elektromos gépjárművel.

A nagy hazai és nemzetközi szállítmányozási vállalatok komoly érdeklődést mutatnak az elektromos járművek iránt. Ennek hátterében nem csak saját ambiciózus klímavédelmi céljaik elérése áll, hanem a fogyasztói oldalról támasztott elvárások is, amelyek a széndioxid-kibocsátás csökkentésére és a tisztább fuvarozás megteremtésére vonatkoznak.

Az új elektromos hajtásláncú Volvo FH és Volvo FM modellek piaci értékesítésének megkezdésével a villamosított fuvarozás már nemcsak a városokban, hanem a városok közötti regionális forgalomban is megvalósítható. Ráadásul az új elektromos Volvo FMX modellnek köszönhetően az építőanyagok szállítása is sokkal környezetbarátabb és kevesebb zajszennyezéssel járhat. Az új elektromos modellek gyártása a jövő év második felében veszi kezdetét Európában.

Az új járművek a városi szállításhoz készült, 2019 óta sorozatgyártásban lévő elektromos meghajtású Volvo FL és Volvo FE modellek mellé társulnak a Volvo kínálatában az európai piacon, Észak-Amerikában pedig már 2020 decemberében megkezdődött a VNR Electric piaci értékesítése. A Volvo Trucks elektromos teherautó kínálata jelenleg hat modellből áll, amivel a svéd gyártó nyújtja a legszélesebb elektromos teherautó kínálatot az ágazatban.

A felmérések szerint a nagyobb teherbírású modellek bevezetésével a Volvo Trucks elektromos portfóliója az Európában jelenleg szállított áruk körülbelül 45%-ához használható. Ez lehetővé teszi azt, hogy a vállalat jelentősen hozzájáruljon a közúti áruszállítás éghajlati hatásainak csökkentéséhez, amely a hivatalos statisztikák szerint ma az EU teljes széndioxid-kibocsátásának mintegy 6%-át teszi ki.

A távolabbi jövőben az elektromos járművek már nagy hatótávolságú nehéz áruszállítási feladatok ellátására is képesek lesznek. Azért, hogy a nagy teherbírással és jóval nagyobb hatótávolsággal járó kihívásoknak megfeleljen, a Volvo Trucks a jövőben a járművek elektromos energia igényét hidrogén-üzemanyagcellákkal tervezi ellátni.

Elektromos Volvo FH, FM és FMX: Hatótávolság: akár 300 km. Folyamatos teljesítmény: 490 kW/666 LE. Legnagyobb nyomaték: 2400 Nm. Akkumulátorkapacitás: akár 540 kWh. Szerelvényben megengedett össztömeg (GCW): akár 44 tonna.

Elektromos Volvo FE: Hatótávolság: akár 200 km. Folyamatos teljesítmény: 330 kW/448 LE. Max. nyomaték: 850 Nm. Akkumulátorkapacitás: akár 264 kWh. Szerelvényben megengedett össztömeg (GCW): 27 tonna.

Elektromos Volvo FL: Hatótávolság: akár 300 km. Folyamatos teljesítmény: 165 kW/224 LE. Max. nyomaték: 425 Nm. Akkumulátorkapacitás: akár 396 kWh. Szerelvényben megengedett össztömeg (GCW): 16 tonna.

A termékek értékesítése a magyar piacon várhatóan 2022. év végén kezdődik.

A weboldalonkon különféle technikákat alkalmazunk, hogy a lehető legjobb élményt nyújtsuk a felhasználóink számára. Ez magában foglalja különböző sütik alkalmazását, amelyek használatára a beleegyezésére van szükségünk, amelyet bármikor visszavonhat, módosíthat. További információkat és a visszavonás lehetőségét a Cookie Szabályzat és az Adatvédelmi Tájékoztató részletezi.

Megosztás