Videóinterjú tippek és típusok

Szerző: Sikeres pályázó

Manapság, a fejlett technikai megoldásoknak köszönhetően, kezd egyre népszerűbbé válni a videó-interjú, mint egyik fontos lépés egy-egy interjúfolyamat során. Az aktívan toborzó cégek előszeretettel választják ezt a módszert az interjúk lebonyolítására. A videó-interjúnak több fajtája is létezik, a következőkben ezeket szeretnénk ismertetni röviden, illetve néhány hasznos tanácsot adni, hogy hogyan is érdemes felkészülni egy ilyen jellegű interjúra.

Élő, illetve előzetesen rögzített videóinterjúk

 Az esetek többségében az élő videóinterjú módját alkalmazza a legtöbb munkáltató. Ilyenkor egy linket küldenek előzetesen e-mailben Neked, és ezen a linken keresztül tudsz csatlakozni a videókonferenciához, vagy hívhatnak Skype-on, Google Hangouts-on, illetve egyéb videóhívás lebonyolítására kifejlesztett alkalmazáson keresztül.
Miután sikeresen csatlakoztál, már láthatod is és beszélgethetsz az interjúztatóval. Ha a privát Skype- vagy Google-fiókodat használnád a belépéshez, az interjú előtt mindenképpen győződj meg róla, hogy rendelkezel-e felhasználónévvel és nézd át az adatvédelmi beállításokat is. Ha aggódsz, hogy nem túl professzionális a felhasználóneved, esetleg érdemes egy új fiókot
létrehozni a videóinterjúkhoz.

A másik mód az előre rögzített videóinterjú. Ebben az esetben a munkáltató utasításokat küld, amelyek alapján tudsz csatlakozni az interjúhoz. Itt nem fogsz kapcsolatba lépni az interjúztatóval, hanem előre felvett kérdésekre, vagy írásos formában a képernyőn megjelenő kérdésekre kell választ adnod. A válaszaidat a rendszer rögzíti, és a munkáltató később nézi meg a felvételt. A válasz megadására a legtöbb esetben időkorlát van, ám ha úgy érzed, hogy a válaszod nem lett a legmegfelelőbb, sokszor lehetőség van újra felvenni az adott feleletet. Az előre rögzített videóinterjú módja sokak számára idegen, természetellenes lehet. Ha te is így érzed, próbálj mégis arra gondolni, hogy élő beszélgetést folytatsz.

Tippek a sikeres videóinterjúhoz

 1.     Technikai beállítások

Mindenekelőtt ellenőrizd a technikai beállításokat és azt, hogy megfelelően működik e az eszközöd. Ellenőrizd a wifi-kapcsolatot, a kamerádat és a mikrofonodat, hogy megbizonyosodj róla, hogy minden zökkenőmentesen fog zajlani. Hasznos lehet esetleg egy-egy videóhívást csinálni egy barátoddal, családtagoddal még az interjú előtt, és megkérheted őket, hogy adjanak őszinte visszajelzést a megjelenésedet, vagy akár a szemkontaktusodat, beszédstílusodat illetően.

2.     Megfelelő környezet

Az interjú lebonyolításához elengedhetetlen a világos, csendes, rendezett környezet, szoba. Ügyelj arra, hogy ne legyen körülötted zavaró tényező, családtagok, háziállatok, lakótársak. Keress egy olyan helyiséget, amit be tudsz zárni és ahol senki nem fog megzavarni Téged az interjú közben. Figyelj arra is, hogy az eszközödön felbukkanó értesítések némítva legyenek, így nem
zavarhatják majd meg a beszélgetést a különböző hangjelzések sem.

3.     Felkészülés

Ugyanúgy, mint a személyes interjúra, a videó-interjúra is megfelelően fel kell készülni. Mélyrehatóan tudni kell beszélni arról, hogy miért szeretnél csatlakozni a céghez, mik a motivációd, és fontos, hogy a korábbi munkatapasztalataidat is összeszedetten tudd elmondani. Hasznos tipp, hogy készülj föl a lehetséges interjúkérdésekre, gyakorold a válaszaidat, így magabiztosan tudsz majd válaszolni minden felmerülő kérdésre.

4.     Öltözz megfelelően

A videó-interjúhoz is illik elegánsan felöltözni, ugyanúgy, mint a személyes interjú esetén. Hogy minél jobban nézz ki a kamerán keresztül, kerüld az élénk színű, túlzottan mintás ruhákat, csakúgy, mint a feketét és a fehéret – ezek ugyanis nem mutatnak jól a kamerán keresztül. Helyettük válassz lágyabb színeket; ha pedig nyakkendőt viselsz, az lehetőleg egyszínű legyen. Noha valószínű, hogy az interjúztató csak a felső ruházatodat fogja látni, jó, ha elegáns nadrágot vagy szoknyát viselsz arra az esetre, ha bármilyen okból fel kellene állnod.

A weboldalonkon különféle technikákat alkalmazunk, hogy a lehető legjobb élményt nyújtsuk a felhasználóink számára. Ez magában foglalja különböző sütik alkalmazását, amelyek használatára a beleegyezésére van szükségünk, amelyet bármikor visszavonhat, módosíthat. További információkat és a visszavonás lehetőségét a Cookie Szabályzat és az Adatvédelmi Tájékoztató részletezi.

Bejelentkezés

Regisztráció

Elfelejtetted a felhasználóneved?

Megosztás