Hogyan keress munkát, ha közben van állásod – néhány tipp

Szerző: Sikeres pályázó

Munkát keresni felér egy teljes állással. De hogyan férjen bele az időnkbe az állásvadászat, ha már van egy fix munkahelyünk? 

A munkakeresés stresszes dolog, ha pedig mindezt egy teljes munkaidős állás mellett csinálod, egyenesen pokoli lehet. Nem túl jó ötlet, hogy a jelenlegi munkahelyeden láss hozzá a keresgéléshez, hiszen a munkaadónak általában rálátása van arra, hogy mivel foglalkozol napközben a munkahelyi számítógépeden vagy laptopodon.

Ennek ellenére egy csomó ember mégis a munkahelyéről keresgél, az amerikai Ziprecruiter adatai alapján a keresések nagy része reggel 8 és délután 5 között történik, a csúcspont 1 és 2 óra között van (az álláskeresések legnépszerűbb napja pedig a kedd). Néhány tipp, hogyan egyszerűsítsd meg a saját dolgod, ha a fix állásod ellenére úgy döntesz, új munkahely után nézel.

1. Jelöld ki a határokat!

A tökéletes állás utáni keresgélést gyakorlatilag a végtelenségig lehet folytatni, így nem árt, ha kijelölsz konkrét idősávokat, amikor ezzel foglalkozol. Legyen az álláskeresésnek egy konkrét kezdő- és záróidőpontja, és néha jelölj ki időt arra is, amikor tényleges lépéseket teszel (jelentkezel, networkingelsz vagy az önéletrajzodat pofozgatod).! Könnyítsd meg a keresést azzal, hogy beállítod az általad használt állásportálokon, hogy értesítést vagy emailt kapj, ha számodra releváns hirdetés jelenik meg!

2. Behívtak interjúzni? Csak okosan!

Árulkodó lehet és kellemetlenségeket okozhat, ha a nap közepén kirohansz egy állásinterjúra: próbáld meg ezeket úgy időzíteni, hogy passzoljanak a napirendedbe. Mostanság a munkaadók ki vannak éhezve a tehetséges munkaerőre (vagy, Magyarország esetében, az akármilyen munkaerőre), így nagy eséllyel alkalmazkodhatnak hozzád abban, hogy mikor tudsz időt szánni egy beszélgetésre.

Próbáld meg belőni a reggeli vagy késő délutáni, kora esti időpontokat, így biztos nem megy a koncentrálás rovására, és hülye kifogásokat sem kell keresned arra, miért lépsz le a nap közepén egy órára. Az esti időpont alkalmas lehet arra, hogy felmérd, milyen a munkakultúra (azaz hányan vannak bent még este hétkor is). Ha előfordul, hogy home office-ban dolgozol, ezekre a napokra is szervezheted az interjúidat.

Van, hogy a nap közepi interjú elkerülhetetlen. Mi a teendő ilyenkor? Egyrészt lehetőleg ne hiányozz emiatt egyetlen meetingről sem, másrészt ne told túl a kifogásokat. Nem kell nagyon konkrétan lenned, egy sima „kiugrom elintézni valamit, később jövök, ha bármi felmerül közben, írjatok” megteszi.

3. Végezd még jobban a jelenlegi munkádat!

Az álláskeresgélés stresszes, de ne menjen a jelenlegi munkád rovására! Sőt, Siegel azt tanácsolja, próbálj meg még jobb lenni abban, amit csinálsz, hogy amikor bejelented a távozásodat, érezzék a hiányodat. (Ez az esetleges alkudozásban is segíthet, ha mégis úgy döntenél, hogy maradsz.)

4. Vedd lazán!

Lehet, hogy néha úgy érzed, mindenki tudja, hogy új állások után kacsintgatsz, de fontos, hogy hogyan kezeled a helyzetet. Ilyenkor gyakran vagyunk az indokoltnál paranoiásabbak. Ha valaki megkérdezi, miért rohansz a tárgyalóba, hogy megejts egy telefont, kezeld lazán, mondd, hogy egy személyes hívás volt, vagy hogy nem akartál másokat zavarni. Az sem feltétlenül rossz dolog, ha pont a főnököd az, aki rákérdez, vajon álláskeresésben vagy-e: lehet, hogy egy fizetésemelés apropója lesz később, vagy nagyobb felelősséggel, magasabb büdzsével ruház majd fel. Siegel szerint az emberek hajlamosak túlaggódni az ezzel járó feszültséget, pedig a munkaadóból nem feltétlenül a düh vagy a harag az, amit egy ilyen helyzet kivált. „Ha rájönnek, hogy boldogtalan vagy, az egy jó lehetőség a beszélgetésre.”

5. Psszt!

Bármilyen stresszes is a kettős élet, ne mondd el a kollégáidnak, hogy új munka után nézelődsz! Nem tudhatod, ki hogyan reagál majd, így jobb, ha megelőzöd ezt azzal, hogy kontrollálod a dolgokat. Ráadásul akkor is hülyén jön ki a dolog, ha később pont a fölé a kollégád fölé helyeznek, aki tudja rólad, hogy el akartál menni.

A weboldalonkon különféle technikákat alkalmazunk, hogy a lehető legjobb élményt nyújtsuk a felhasználóink számára. Ez magában foglalja különböző sütik alkalmazását, amelyek használatára a beleegyezésére van szükségünk, amelyet bármikor visszavonhat, módosíthat. További információkat és a visszavonás lehetőségét a Cookie Szabályzat és az Adatvédelmi Tájékoztató részletezi.

Bejelentkezés

Regisztráció

Elfelejtetted a felhasználóneved?

Megosztás