Felkészülés állásinterjúra – tutti tippek kezdőknek

Szerző: Sikeres pályázó
Az alábbi bejegyzésből kiderül, hogyan kell felkészülni az állásinterjúra. Sokkal egyszerűbb, mint gondolnád! Fontos a jó benyomás keltése, azonban felesleges minden taktikát bevetni, mert csak azt éred el, hogy nem tudod saját magad adni. Ezért javarészt azt mutasd, amilyen vagy, mert ez lesz kifizetődő rövid, és hosszú távon egyaránt! A témák, amiket érintünk:
 • Öltözködés
 • Felkészülés 15-30 perc vagy akár több órában
 • Miről érdeklődj már az interjú előtt
 • Önéletrajz felkészülés
 • Cégről való informálódás
 • Útvonaltervezés
 • Érdeklődés az interjú végén

Mert az állásinterjúra való felkészülés már a pályázat elküldésekor elkezdődik. Igen! Sajnos sokan dömpingszerűen küldik az önéletrajzukat, és reménykednek, hogy majd valahonnan visszahívják őket. Vannak, akik napi húsz darab munkahelyre is jelentkeznek, és csodálkoznak, hogy nem hívják vissza őket. Ez két okból lehetséges: az egyik, hogy nem is nekik szól a pályázat, a másik, hogy nincs meg egyáltalán a szükséges tudásuk, tapasztalatuk.

Ha tényleg olyan munkára jelentkezel, amit szívesen csinálnál, amit szinte neked találtak ki, akkor sokkal kevésbé kell felkészülnöd… de azért nem kell ellazáskodni.

Hogyan készülj fej az első interjúra és mi vár rád?

Több, mint valószínű, hogy mielőtt elmész, személyesen fognak keresni telefonon. Elég csak érdeklődni, hogy mi várható az interjú alatt. Biztosan készségesen segítenek. Néha olvasni olyat, hogy mosolyogj a telefonban, amikor hívnak. Ezt nem kell. Csak beszélj érthetően.

Interjúra felkészülés 15 percben – ezt hagyjuk, ennél azért komolyabban kell felkészülni.

Interjúra készülés több órában (napban) – ezt sem ajánljuk. Mert ez nem egy színházi előadás.

Interjúra felkészülés 30-60 percben:

 • Ruhák előkészítése másnapra
 • Papír, toll előkészítése jegyzetelni
 • Önéletrajz kinyomtatása, átolvasása, egyszer hangosan elmondani
 • Átolvasni a hirdetést, kijegyzetelni, átgondolni a fő pontokat
 • Átgondolni mik is lehetnek a témák, majd amiről érdeklődik a cég

 

1. Öltözet

Igen, a megjelenés nagyon fontos! A lényeg, hogy se alul, se túlöltözöttek ne legyünk egy pozícióhoz! A lényeg: komfortosan érezd magad, ahogy szoktad. Kár álruhát felvenni arra a pár órára. Például, ha valaki pólóban jár, akkor viseljen inget! Ha valaki ingben jár, viseljen zakót! Legalább ennyivel és nem többel. Lehetőleg preferáld a fekete, vagy kék színeket, és a túl sok parfümöt inkább kerüld!

2. Testünk, lelkünk egészsége

Azaz légy kipihent! A pihenten való érkezés fontos! Az azért nem szükséges, hogy előtte lemenj alfába és egyéb alternatívák. Add önmagad! Azonban, ha te mindig pörögsz, akkor mutasd azt, hiszen te olyan vagy! Lehet az adott pozícióra pont olyan ember kell.

3. Céginformációk áttekintése interneten

Az hasznos dolog, ha infókat gyűjtesz, mielőtt mész interjúra. Azonban remélem már akkor átolvastad, amikor elküldted az önéletrajzod, és tudod, hogy hova jelentkeztél! Ha olyan anonim pozícióra pályáztál – vagy kerestek meg -, amiről nincs információd – mert például fejvadász talált meg -, akkor nehezebb dolgod lesz. Nemcsak neked, hanem a másik félnek is.

4. Átolvasni megint a megpályázott állást

Ne csak vaktában küldd az önéletrajzokat! Ha tudod, hogy hova jelentkeztél, akkor is gyűjts minél több információt!

5. Önéletrajz átolvasása és kinyomtatása

Te végezted a benne lévő dolgokat, te írtad, és legalább kétszer át is kéne olvasnod! Nyomtasd ki és tedd bele egy mappába, vagy egy praktikus táskába.

6. Az interjú végén

Sok helyen van lehetőség érdeklődni még egyéb információk után. Ha bármi nem egyértelmű, vagy nem került szóba, nyugodtam említsd meg, mint például: hány lépcsős a kiválasztás; mik a további lépések; mire tervezik, hogy munkába állj, ha esetleg felvennének?! Az első személyes interjú után, még a helyszínen elmondják a következő lépéseket a kiválasztási folyamatról.

7. Időben érkezni

Tervezd meg az útvonalad. Előfordulhat, hogy épp nem megy akkor busz, útlezárás van, stb. Ha előbb érkezel, az sose lehet baj. Nem is olyan rossz dolog, ha előtte leülsz és várakozol, hisz addig jobban megszokhatod a légkört és az izgulás is elmúlik.

Mit ne csinálj

Azt, hogy MÁSKÉNT adod el magad. A második vagy harmadik körben minden kiderül. Legrosszabb esetben pedig a próbaidő alatt, és vagy te menekülsz el, vagy ott maradsz és frusztrált leszel, vagy elküldenek.

Szóval a lényeg: próbáld eladni önmagad!

A weboldalonkon különféle technikákat alkalmazunk, hogy a lehető legjobb élményt nyújtsuk a felhasználóink számára. Ez magában foglalja különböző sütik alkalmazását, amelyek használatára a beleegyezésére van szükségünk, amelyet bármikor visszavonhat, módosíthat. További információkat és a visszavonás lehetőségét a Cookie Szabályzat és az Adatvédelmi Tájékoztató részletezi.

Bejelentkezés

Regisztráció

Elfelejtetted a felhasználóneved?

Megosztás