Megint a pénz… Bérsáv az álláshirdetésben.

Szerző: Sikeres pályázó

Ki ne ismerné a híres HR-es kérdést állásinterjún: mekkora az Ön bérigénye? A kérdés kényelmes megválaszolásában segíthetnek az előre közölt bérsáv, de számos más előnnyel is jár transzparencia.

Természetesen már a kicsit tapasztaltabb álláskeresők is tudják, hogy az interjún magabiztos hozzáállással érdemes tárgyalni a bérekről. Ugyanakkor mindig van egy kis kétely az emberben, hiszen ha túl magas összeget mondunk, akkor jöhet egy másik jelölt, aki kevesebbért is elvállalja a munkát. Van kiút ebből a helyzetből? Szerintünk igen, az egyik megoldás a bérsáv feltüntetése az álláshirdetésekben.

Aki látott már álláshirdetést külföldön, m Ondjuk Angliában, Németországban, Franciaországban, az azt is látta, hogy a munkáltatók precíz információt adnak meg a fizetéssel kapcsolatban. A bérsáv tulajdonképpen egy minimum és maximum összeg, ami ugyanúgy az álláshirdetés része, mint a munkakör leírása, vagy a pozíció neve. Magyarországon teljesen más a helyzet, a fizetési sáv megadása nálunk igen ritkán fordul elő.

Miért nem tartalmaznak bérsávokat az álláshirdetések Magyarországon?

Általában azt a választ kapjuk, hogy a bérek megadását a vállalati “policy” nem engedi. A munkáltatók gyakran érvelnek azzal, hogy a fizetés mindig egyedi elbírálás és döntés eredménye, a munkavállaló kompetenciáinak függvényében. Egyéb ok lehet, hogy egy adott cég nem tud (vagy nem szeretne) olyan vonzó fizetést adni, mint a jobb helyzetben lévő versenytársa. Illetve egyes munkáltatók véleménye szerint, ha a munkavállaló a fizetési sáv maximumát kapná, akkor csökken a motivációja, hogy tovább fejlődjön és képezze magát.

A logisztika az egyik leggyorsabban fejlődő iparág a világon, ami egyértelműen megnövekedett keresletet is jelent a logisztikai szakemberek iránt. A hazai adatok szerint körülbelül 12 000 logisztikai szakember hiányzik a piacról. A munkaerőhiány mellett ennek a szakmának sajátos toborzási folyamata van, ami könnyűnek korántsem nevezhető, sem a pályázó, sem a munkáltató részéről. Abban azonban biztosak vagyunk, hogy a bérsávok feltüntetésével mindkét fél időt takaríthat meg.

Bátorítjuk hirdetőinket, hogy a  Logijobs portálon jelenítsenek meg fizetési információkat.

A fizetési sáv láttán a pályázó rögtön el tudja dönteni jelentkezik-e a pozícióra. A fizetésre vonatkozó információ időt és energiát takarít meg mindenkinek: a pályázó olyan állást választ, ami neki való, a toborzási szakember pedig releváns önéletrajzokat kap kézhez.

Ez még akkor is működik, ha a munkavállaló még nem elég tapasztalt a fizetési sáv felső részének megcélzására. Az információ önmagában jó motiváló tényező, hiszen a jelentkező így tudja mire számíthat a későbbiek során, ha rendszeresen képzi és fejleszti magát. A bérsáv tehát mindenképp segítség a “milyen fizetésre gondoltál?” kérdés megválaszolására.

Hiszünk benne, hogy a munkáltatók számára is előnyös a bérsáv közlése. Egyrészt színvonalasabb toborzást tesz lehetővé, másrészt a cég reputációjára is hatással van. Ahogy egy ügyfelünk fogalmazott: “Nem csak a jelöltekben lévő bizonytalanságot szünteti meg, hanem jó hatással van a cégünk megítélésére is. Őszintének és átláthatónak tartanak minket már a toborzás első lépésétől kezdve.”

A weboldalonkon különféle technikákat alkalmazunk, hogy a lehető legjobb élményt nyújtsuk a felhasználóink számára. Ez magában foglalja különböző sütik alkalmazását, amelyek használatára a beleegyezésére van szükségünk, amelyet bármikor visszavonhat, módosíthat. További információkat és a visszavonás lehetőségét a Cookie Szabályzat és az Adatvédelmi Tájékoztató részletezi.

Bejelentkezés

Regisztráció

Elfelejtetted a felhasználóneved?

Megosztás