A jó önéletrajz – tippek és tanácsok

Szerző: Sikeres pályázó

A jó önéletrajz megírásához nem kell más, mint kreativitás és elszántság: van esélyem a megpályázott pozícióra! Olvasd el tanácsainkat…

Formai jellemzők:

Jellemzően 1-2 percet töltenek egy önéletrajz átfutására, így lényegre törőnek kell lennie. Terjedelmét tekintve sose haladja meg a 2 oldalt (11-12-es betűvel szedve), szerkesztésekor ügyelj az áttekinthetőségre és a megfelelő tagolásra! Néhány ajánlás, amivel vonzóbbá teheted:

Érdemes egy szépen szerkesztett fejléccel indítani, ahol bal oldalon a személyes adataid szerepelnek, jobb oldalon pedig a fényképed (a neved felül középen vagy balra igazítva nagyobb betűmérettel).

 • A Times New Roman helyett használj más betűtípust, ami tetszetős, stílusában hozzád passzoló, de nyomtatásban jól látszódik, ezáltal máris egyedibb az összké
 • Kiemelésekkel (amit dőlt vagy félkövér betű használatával egyaránt megtehetsz) az erősségeidre, illetve illeszkedő tapasztalataidra, kompetenciáidra stb. hívhatod fel a munkáltató figyelmét. Ha lehet, magad szerkeszd Wordben vagy ha igazán haladó és modern szeretnél lenni, használj “divatos” mintákat, amit az internetről letölthetsz.
 • Figyelj arra, hogy helyesírási hibáktól, elgépelésektől mentes legyen az önéletrajzod, mert ez sokat elárul arról, hogy mennyire vagy alapos!
 • Ami gyakran hiányzik a köztudatból, hogy az önéletrajz az adatokat időrendben visszafelé tartalmazza, vagyis a legfrissebb tanulmányok, szakmai és egyéb munkatapasztalatok kerülnek előre!

 

Kerüljön-e az önéletrajzba fénykép?

Gyakori kérdés, hogy kötelező eleme-e az önéletrajznak a fénykép. A válasz nem, mégis manapság már az a meglepő, ha valaki ezt kihagyja.

Milyen legyen ez a kép?

A legfontosabb, hogy aktuális, vagyis 2 hónapnál nem régebbi, igazolványkép méretű, semmi ne ússzon a háttérbe (szobarészlet, tengerpart stb.), és igényesen és diszkréten legyél felöltözve. Előnyös kép legyen, megfelelő fényviszonyokkal. Lényeges még, hogy a szakterületnek és beosztásnak megfelelő öltözetben legyél.

Milyen információkat tartalmazzon?

 • Ami általánosságban elmondható, hogy önéletrajzod legyen mindig célirányos,vagyis azokra a szakmai munkákra és készségekre helyezd a hangsúlyt, ami adott gyakorlati hely elnyerése szempontjából érdekes és előnyös lehet.
 • Gyakran maradnak ki olyan elemek, mint önkéntes munka, nem formális képzés (készségfejlesztő tréning) vagy akár közösségi tevékenység, melyek színfoltként hatnak és sok hasznos tapasztalatot hordoznak.
 • Az önéletrajz vázlatos bemutatkozás, de éppen koncentrált tartalma miatt fontos, hogy megnyerő megfogalmazásban (ámde mindig valósághűen!) adja vissza az általad elért eredményeket. Előfordulhat, hogy nem volt komolyabb szakmai feladatod, ilyenkor azt mutasd be, hogy mire kaptál szélesebb körű rálátást.

 

Hogyan építsd fel önéletrajzod?

Most röviden végigkísérünk az önéletrajz egyes részein, arra inspirálva, hogy közben te is gondold át, hogy melyik részhez mit tudnál írni. Dőlt betűvel szedtük azokat, melyekre mindenképpen ki kell térni, míg a többi nem mindenki esetében releváns.

 1. Személyes adatok
 2. Tanulmányok/végzettség
 3. Szakmai tapasztalatok/ egyéb munkatapasztalatok
 4. Egyéb készségek – nyelvtudás – számítástechnikai ismeretek – jogosítvány
 5. Személyes kompetenciák
 6. Szabadidős tevékenység/Érdeklődési kör
 7. Referencia
 8. Keltezés, aláírás

 

SZEMÉLYES ADATOK

Ezeket érdemes fejlécben megjeleníteni és csak a legszükségesebbeket belefoglalni úgy, mint az életkorod, állandó lakcímed vagy tartózkodási helyed és az elérhetőségeid: az e-mail címed és a telefonszámod. Kis ikonokkal is színesítheted, de amire különösen figyelj, az az e-mail címed (a legpraktikusabb a teljes nevedből generált e-mail cím) és a telefonszám. Mivel ez utóbbi a kapcsolatfelvétel leggyakoribb módja, mindig ellenőrid, hogy helyesen szerepel-e és ha pályázol, legyél ténylegesen elérhető, az ismeretlen számokat hívd vissza, ha csak bizonyos órákban tudod fogadni a hívásokat, azt jelölheted is.

 

SZAKMAI TANULMÁNYOK, VÉGZETTSÉG

A végzés előtt inkább a tanulmányok kifejezést használd, és ahogy azt korábban már említettük, visszafelé haladj az időben: előre kerülnek az aktuális (párhuzamos) tanulmányok, ezt követi a középiskola (az általános iskola az önéletrajzban nem mérvadó).

Felsőfokú tanulmányok

Balra igazítva jelöld, hogy melyik évben fejezted be tanulmányaidat, ha még folyamatban van, akkor a végzés évét hagyd nyitva. Írd ki az egyetem és a karod nevét, majd a szakod, szakirányod megnevezését, illetve, hogy az alap, mester vagy felsőfokú szakképzés.

Középfokú tanulmányok

A szakmai- és más jellegű középiskola leginkább akkor érdekes, ha elismert intézményről van szó, ha már az ottani specializációd mutatta elköteleződésed adott terület iránt vagy olyan általános készségeidet fejlesztette, mely alapvetően jól kamatoztatható a munkaerőpiacon.

 

SZAKMAI MUNKATAPASZTALAT

Először is nézzük meg, hogy mi minősülhet szakmai tapasztalatnak és milyen részletességgel érdemes erre kitérni!

A legtöbbet a rész vagy teljes munkaidős állásból, vagy hosszabb szakmai gyakorlatból profitálhatsz, legyen az üzleti vagy közszféra. Minél hosszabb ez az idő, arányaiban annyival több a szakmai jellegű feladatok száma, amikorra beérik mindaz a tudás, amit átadtak neked.

Valamennyi esetben – és látjuk, ez milyen nagy változatosságot mutat – jelöld, hogy mikor, milyen időtartamot töltöttél ott (év, hónapok), a szervezet nevét, a munkavégzés helyét. Ezt követi a következő sorban az osztály/részleg, majd a pozíció megnevezése. Végül sorold fel a rád bízott feladatokat, a legfajsúlyosabbtól az általánosabbak felé haladva. Mindig gondold végig, hogy adott helyen végeztél-e olyan feladatot, ami a megpályázott helyen is várható vagy ahhoz hasonló, és azt kicsit részletesebben az elején mutasd be! Előfordul, hogy valaki több helyen közel hasonló feladatokat kap leendő szakmájából kifolyólag, de ha megvan a pozitív hozzáállásod a fejlődéshez, tapasztalatszerzéshez, az már önmagában értékelendő. Az önkéntes munka is nagyon értékes, hiszen hozzájárultál valamilyen jó ügy megvalósulásához és a kapcsolattartásban, szervezési folyamatokban is lehetett alkalmad szerepet vállalni. Összességében elmondható, hogy bármilyen, a munka világából származó tapasztalat jól mutat az önéletrajzban, csak tudni kell ügyesen strukturálni és megfelelően kapcsolni azokat! Idővel, ahogy színesedik a paletta, a korábbi tevékenységeid közül lesz olyan, ami kihagyható, ha azt nívósabb tapasztalatok felülírják.

Mi kerülhet még ide?

Az interjún mindig érdeklődve hallgatják a külföldi tapasztalatot, vagy egyéb képzéseket: ide tartoznak a készségfejlesztő tréningek, tanfolyamok, melyeknél mindig jelöld az időtartamot és milyen főbb témákat érintett, milyen pluszt adott.

 

EGYÉB KÉSZSÉGEK

Ebben a részbe kap helyet a

 • nyelvtudás,
 • a számítástechnikai ismeret,
 • a jogosítvány és
 • az egyéb speciális ismeret

 

Nyelvtudás

Sorold fel, milyen nyelveket beszélsz, majd mindegyik mellé kerüljön oda vagy a legmagasabb szintű nyelvvizsga, vagy a tényleges nyelvtudásod, ami lehet alap, közép vagy akár anyanyelvi szintű is. A korábban megszerzett nyelvvizsga ellenére sok esetben kopik, passzívvá válik a nyelvtudás az évek alatt. Ezt érdemes jelölni, főleg, ha adott nyelv középfokú szintű használata egy pályázatban feltétel, hogy ne az interjún okozzon kellemetlen helyzetet, amikor nyelvet kell váltani. De természetesen az a legoptimálisabb, ha folyamatosan foglalkozol a nyelvvel vagy nyelvekkel, mert például a pályakezdő pozíciók 70-80%-nál elvárás az angol nyelvtudás.

Számítástechnikai ismeretek

Itt jelennek meg a Microsoft Office alkalmazások, melyek alapelvárásnak minősülnek, az elvégzett tanfolyam és minden olyan szakmai program vagy rendszer, amit használni tudsz.

Jogosítvány

Jogosítvány megszerzését jelöld például így: „B” kategóriás vezetői engedély (három éves vezetési gyakorlat).

 

SZEMÉLYES KOMPETENCIÁK

Ha szeretnéd ezeket kiemelni, akkor inkább a motivációs levélbe fogalmazd bele, ahol van tered ezeket alátámasztani és részletesebben kifejteni. Ha az önéletrajzban is helyet kap, akkor, nagyon fontos, hogy 4-5 készségnél ne szerepeljen több, az erősségeidet viszont a munkáltató szemszögéből próbáld végiggondolni és azokat emeld ki, melyek azon a területen leginkább kamatoztathatók. Ügyelj arra is, hogy ne a sablonos közhelyeket használd, a megfogalmazásban igyekezz saját szófordulatokkal élni, és készülj arra, hogy az interjún ezeket példákkal, szituációkkal kell majd alátámasztanod.

 

SZABADIDŐS TEVÉKENYSÉG/ ÉRDEKLŐDÉSI KÖR

Felmerülhet a kérdés, hogy vajon miért érdekli a munkáltatót, hogy mivel töltöd a szabadidődet. Egyrészt mert sok mindenre lehet következtetni belőle, például ha valaki versenyszerűen sportol, akkor feltételezhetően kitartó, jól tud koncentrálni vagy a csapatjátékból kifolyólag hatékonyan tud együttműködni másokkal. Másrészt jól kapcsolódhat egyes foglalkozásokhoz. Harmadrészt valami rólad, mint magánemberről is kiderül, és a kedvenc időtöltéseidről valószínűleg szívesen mesélsz majd az interjún. A legfontosabb, hogy ne általánosságokat írj, legyél minél konkrétabb. Ez a rész szabadon választható, így az sem jelent gondot, ha kimarad az önéletrajzból, vagy ha az érdeklődési kör elnevezést használod, amibe több minden belefoglalható.

 

 

A weboldalonkon különféle technikákat alkalmazunk, hogy a lehető legjobb élményt nyújtsuk a felhasználóink számára. Ez magában foglalja különböző sütik alkalmazását, amelyek használatára a beleegyezésére van szükségünk, amelyet bármikor visszavonhat, módosíthat. További információkat és a visszavonás lehetőségét a Cookie Szabályzat és az Adatvédelmi Tájékoztató részletezi.

Bejelentkezés

Regisztráció

Elfelejtetted a felhasználóneved?

Megosztás