Amit a logisztikai karrierről jó tudni. Hogyha ilyen terveid vannak egyáltalán…

Szerző: Sikeres pályázó

Karrier a logisztikában – mit jelent ez egyáltalán? Lehet, hogy alapvetően érted, miről szól ez a terület, de mielőtt nagy terveket szövögetsz a jövődre nézve, jó, ha egy kicsit többet tudsz a logisztikai karrierről.

Kezdjük az alapokkal. A logisztikusok feladata egy vállalkozás vagy szervezet ellátási láncának irányítása – munkájuk az ellátási lánc menedzsment (SCM) tágabb fogalomkörébe tartozik. A tipikus munkaköri feladatok közé tartozik a beszállítókkal való kapcsolatok fejlesztése, az összes anyag időben történő szállításának biztosítása, a vevői igények megértése, valamint az áruk és anyagok mozgatásával járó költségek minimalizálásának módjainak feltárása, végrehajtása. De ez még csak a felszínt karcolja.

Amit a logisztikai karrierről tudni kell

1. A logisztika NAGY üzlet
A logisztika nem az a terület, amelyre sokan rendszeresen gondolnak. Pedig tény, hogy ez egy olyan iparág, amely hatalmas szerepet játszik a gazdaságunkban. Milliárd tonna áru mozog milliárd dollár értékben a közlekedési hálózatokon.

2. A logisztikai szakemberek foglalkoztatási előrejelzései erősnek tűnnek
Tekintettel e pálya hatalmas méretére, nem meglepő, hogy a képzett logisztikai szakemberek iránt meglehetősen állandó a kereslet. A statisztikák előrejelzése szerint a logisztikusok foglalkoztatása 2019-2029 között 4 százalékkal fog növekedni. Bár ez egy meglehetősen általános tendencia a különböző szakmákban, ahogy a Baby Boomer generáció kezd kiöregedni a munkaerőpiacról. Tény, hogy ez a terület általában nem kerül reflektorfénybe.

3. A munkavégzés helyszínei eltérőek lehetnek
A logisztikusoknak rengeteg dolguk van nap mint nap, de pontosan honnan végzik a munkájukat? Igazából nincs szabványos munkakörülmény. A logisztikusok bárhol dolgozhatnak, a gyári környezettől kezdve az irodán át a mobil helyig, például egy kiszállítási vagy átvételi központig. A munkakörtől függően előfordulhat az is, hogy rendszeresen utazniuk kell, hogy meglátogassák az ellátási lánc különböző létesítményeit – ez is egy olyan munkakörnyezeti tényező, amelyet érdemes figyelembe vennie.

4. Ez egy stresszes karrier
Logisztikusként az ellátási láncban nagyon sok más ember függ majd Öntől. Előfordulhat, hogy nehéz helyzetekbe kerülsz, amikor váratlan dolgok történnek. Maga a logisztika egy nagyon nagy kihívást jelentő terület az SCM területén belül, mivel a legtöbb hibapont a logisztikai funkciók során jelentkezik. Például előfordulhat, hogy ki kell kidolgoznod egy tartalék szállítási tervet, ami óriási hatással lehet egy vállalat eredményére. Ez azt jelenti, hogy a nagy nyomás alatt is nyugodtnak kell maradnod, és hatékonyan kell kommunikálnod az érdekelt felekkel, akik valószínűleg szintén nyomás alatt állnak.

5. Az ellátási lánc menedzsment átfogó képének megértése alapvető fontosságú
A logisztika az SCM-puzzle fontos darabja, de csak az egyik darabja. A legsikeresebb logisztikusok az SCM egészének megértésével rendelkeznek. Ez nagy kihívás, mert az egyes részekben dolgozók nem mindig tudják, hogyan áll össze a “nagy kép”. Azonban léteznek olyan szakoktatási programok, amely kifejezetten az ellátási lánc és a logisztika menedzsmentre összpontosítanak, kiváló alapot nyújtva annak megértéséhez, hogy az ellátási lánc menedzsment minden egyes elemei hogyan illeszkednek egymáshoz.

6. A “legjobb üzleti munkának” találták.
A U.S. News & World Report a logisztikusokat a 18. helyre sorolta a 2020-as Legjobb üzleti állások listáján. Több tényező is hozzájárul ehhez a rangsoroláshoz, többek között a bér, a munkanélküliségi ráta, a munkahelyi kilátások, a munka-magánélet egyensúlya és a stressz szintje. Nyilvánvaló, hogy minden szakmának megvannak az előnyei és hátrányai – és a logisztikai pálya sem különbözik ettől -, de a teljes csomag elég vonzó lehetőségnek tűnik azok számára, akik ezen kritériumok alapján szakmai karriert fontolgatnak.

7. Az tanulás fontos első lépés
Megvizsgáltunk több ezer logisztikai álláshirdetést az elmúlt évből, és azt találtuk, hogy 70 százalékuk legalább alapfokú végzettséggel rendelkező jelölteket keresett. Bár egyes pozíciók betöltésére a társult végzettség is megfelel, a terület növekvő összetettsége miatt egyre kívánatosabb a magasabb fokú végzettség. A motiváció egy másik tényező, amely segít a logisztikusoknak, hogy megragadják a főnökeik figyelmét. A vezetők mindig keresik a soron következő vezetőt a sorokon belül. Aki motivált, ismeri a spektrum árnyalatait, és hajlandó fejleszteni a tudását az nyerő lesz!

 

A weboldalonkon különféle technikákat alkalmazunk, hogy a lehető legjobb élményt nyújtsuk a felhasználóink számára. Ez magában foglalja különböző sütik alkalmazását, amelyek használatára a beleegyezésére van szükségünk, amelyet bármikor visszavonhat, módosíthat. További információkat és a visszavonás lehetőségét a Cookie Szabályzat és az Adatvédelmi Tájékoztató részletezi.

Bejelentkezés

Regisztráció

Elfelejtetted a felhasználóneved?

Megosztás